HTML

Hungarikum

A hungarikum különleges, egyedi, jellegzetes, csak Magyarországra jellemző dolog, amelyről a magyarok ismertek a világban. A hungarikumok közé tartozhat egy magyar feltaláló vagy alkotó műve, egy magyar termék, az őshonos vagy nemesített állatok és növények, a népművészet, a zene, a nyelv és a magyar irodalom. E jelzőt esetenként alkalmazzák társadalmi vagy közéleti jelenségekre is. A hungarikum nem magyar találmány. A legtöbb nemzet gyűjti az önazonosságához kapcsolódó anyagokat, melyet patriotikum néven neveznek. Ennek megfelelően az érintett nemzetek vonatkozásában lehet szó például polonikumról, germanikumról, italikumról.

Friss topikok

Archívum

Ételek

2011.12.10. 17:52 Mecsó

A köznapi értelemben vett hungarikumok azok az élelmiszeripari termékek, amelyeknek különleges minősége, hírneve vagy egyéb jellemzője Magyarországhoz kapcsolódik. Méltán világhírű a magyar gulyás és pörkölt mellett ide kell sorolni az élelmiszeriparban előállított termékek hosszú sorát is.

A köznapi értlemben vett „hungarikum” tehát jogi értlemben véve egy be nem jegyzett földrajzi árujelző.

Azt, hogy mely gyártó milyen termékére használható a „hungarikum” megnevezés, sem hatályos jogi szabályozás, sem önkorlátozó iparági megállapodás nem rögzíti.

Hungarikum, azaz „Kiváló minőségű és a hagyományos különleges tulajdonsággal rendelkező élelmiszerek”2002-ben (amelyek termékleírásai kivétel nélkül szerepelnek a Magyar Élelmiszerkönyvben)

Felosztásuk 

  • Ételek
  • Magyar gabona és sütőipari áruk,
  • Híres édesítőszerek, édességek, fűszerek,
  • Alkoholtartalmú italok pálinkák, borok, sörök,
  • Alkoholmentes italok, ásvány és gyógyvizek.

Termékek 

  • Békési szilvapálinka
  • Budapesti téliszalámi
  • Csabai kolbász
  • Pick szalámi
  • Gyulai kolbász
  • Hajdúsági torma
  • Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény
  • Kecskeméti barackpálinka
  • Gönci barackpálinka
  • Makói vöröshagyma
  • Szatmári szilvapálinka
  • Szabolcsi almapálinka
  • Szegedi fűszerpaprika-őrlemény
  • Szegedi téliszalámi
  • Szikvíz
  • Tokaji aszú
  • Egri bikavér
  • Unicum
  • St. Hubertus
  • Túró Rudi

Szólj hozzá!

Címkék: gyulai csabai pick budapesti kalocsai békési kolbász ételek szilvapálinka téliszalámi szalámi hajdúsági torma fűszerpaprika őrlemény

A bejegyzés trackback címe:

https://hungarikumok.blog.hu/api/trackback/id/tr573453754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása