A köznapi értelemben vett hungarikumok azok az élelmiszeripari termékek, amelyeknek különleges minősége, hírneve vagy egyéb jellemzője Magyarországhoz kapcsolódik. Méltán világhírű a magyar gulyás és pörkölt mellett ide kell sorolni az élelmiszeriparban előállított termékek hosszú sorát is.
A köznapi értlemben vett „hungarikum” tehát jogi értlemben véve egy be nem jegyzett földrajzi árujelző.
Azt, hogy mely gyártó milyen termékére használható a „hungarikum” megnevezés, sem hatályos jogi szabályozás, sem önkorlátozó iparági megállapodás nem rögzíti.
Hungarikum, azaz „Kiváló minőségű és a hagyományos különleges tulajdonsággal rendelkező élelmiszerek”2002-ben (amelyek termékleírásai kivétel nélkül szerepelnek a Magyar Élelmiszerkönyvben)
Felosztásuk
- Ételek
- Magyar gabona és sütőipari áruk,
- Híres édesítőszerek, édességek, fűszerek,
- Alkoholtartalmú italok pálinkák, borok, sörök,
- Alkoholmentes italok, ásvány és gyógyvizek.
Termékek
|
|
|